Áfonyás muffin

Ez az egyszerű, de fenséges „bögrés” recept bármilyen idény- vagy aszalt gyümölccsel, diófélékkel, vagy akár csokoládédarabkákkal is elkészíthető.

Elkészítés:

 

Melegítsük a sütőt 190 °C-ra. Alaposan morzsoljuk össze a citromhéjat két evőkanál cukorral, hogy a cukor átvegye a citromhéj aromáját.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik, nagyobb tálban keverjük össze a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat, az olajat és a vaníliás cukrot. Felváltva adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és a kefírt, de csak egyenletesre forgassuk össze, ne kavarjuk habosra. Forgassuk bele az áfonyát.

Osszuk szét a tésztát 24 normál méretű muffinformába, amiket előzőleg muffinpapírral kibéleltünk, vagy alaposan kivajaztunk. Ujjunkkal készítsünk kis mélyedést a muffintészta tetején, és mindegyikbe tegyünk egy fél teáskanálnyi áfonyalekvárt. A tetejét szórjuk meg a citromos kristálycukorral. 190 °C-os sütőben kb. 20 percig süssük.

Hozzávalók:

2 evőkanál kristálycukor

egy citrom reszelt héja

25 dkg fekete áfonya

50 dkg „Süteményliszt”

3 teáskanál sütőpor

1 1/2 teáskanál só

33 dkg kristálycukor

3 tojás

6 evőkanál olvasztott vaj

6 evőkanál étolaj

2 csomag vaníliáscukor

3,5 dl kefír

4-5 evőkanál áfonyalekvár