Duplasajtos pogácsa

Duplasajtos, mert a tetején ropogósra sült sajton kívül a tésztáját is gazdagítjuk reszelt sajttal.

Elkészítés:

 

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és a langyos vízzel. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, majd a felfuttatott élesztővel, 10 dkg reszelt sajttal és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk és háromszor, négyszer hajtogatjuk. 15-20 percig letakarva pihentetjük.
Sütés előtt a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Megszórjuk a maradék reszelt sajt 3/4 részével.  Jól lenyomogatjuk a sajtot, majd a tésztát minden oldalról behajtogatjuk. Ismét kinyújtjuk másfél ujjnyira, és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük. A maradék reszeltsajttal megszórjuk. Addig pihentetjük a tepsin, amíg a sütő 190 °C-ra melegszik. Kb. 25 perc alatt megsütjük.

Hozzávalók:

50 dkg (BL55) finomliszt
30 dkg reszelt sajt
25 dkg vaj vagy margarin

2,5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 kis pohár tejföl
1 db tojás
kevés cukor
2-3 evőkanál langyos víz
1 tojássárgája a kenéshez