Különféle lisztek glikémiás indexe

A glikémiás index (Glycemic Index / GI) egy olyan 1 és 100 közötti szám, amely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.

A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az élelmiszerben lévő szénhidrát mennyiségére azonban nem utal! Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Az  alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek, a felszívódásuk során kevesebb glükózt juttatnak a szervezetünkbe, így a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell elválasztania, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.

100

magas

70

közepes

50

alacsony

0

búza

finomliszt

(85)

rizsliszt

(72)

kukoricaliszt

(70)

tejles

kiőrlésű

búzaliszt

(70)

tönköly-

búzaliszt

(55-65)

rozsliszt

(57)

durumbúza-

liszt

(54)

tritikálé

liszt

(54)

alakorbúza-

liszt

(45)

zabliszt

(44)