Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly.

Tésztakészítés házilag
Házitészta-készítés három egyszerű lépésben:
Hozzávalók:
250 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt
3 db M méretű tojás
1. lépés – gyúrás
A lisztet kimérjük, deszkára halmozzuk, közepébe egy nagy krátert készítünk.
A tojásokat felütjük, a liszthez adjuk (a kráter közepébe), egy villával elegyítjük a fehérjét és a sárgáját. Továbbra is a villával dolgozva, a kráter belső oldalától indulva elkezdjük beledolgozni a lisztet. Amint a tojás felvette az összes lisztet, kézzel addig gyúrjuk, amíg egy teljesen homogén és sima felületű tésztát nem kapunk. Ha gyúrás közben azt érezzük, hogy a tészta ragacsos, vagy túl puha kevés lisztet adunk még hozzá, mindaddig, amíg a tészta rugalmas állagú nem lesz.
Állagát ujjpróbával ellenőrizhetjük: ha mutatóujjunk ujjbegyével finoman megnyomjuk a tésztát, és az azonnal visszarúg – nem marad benne az ujjlenyomatunk – a tészta állaga tökéletes.
A tésztát spenót, paradicsompüré, tintahal tinta, kurkuma hozzáadásával színezhetjük is. Az alábbi mennyiségeket a tojáshoz adjuk.
Spenót: 100 g száraz serpenyőben párolva
Paradicsompüré: 1 púpozott teáskanál
Tintahal tinta: 5 ml
Kurkuma: 1 csapott teáskanál

2. lépés – nyújtás
A tésztát négy részre osztjuk, három részt műanyag fóliába tekerünk felhasználásig.
Az első negyedet lisztezett felületen kilapítjuk.
a., Ha sordófával dolgozunk a tésztát lisztezett felületen nyújtjuk mindaddig, míg a kívánt vékonyságot elérjük.
b., Géppel az alábbi módon dolgozunk:
-
A gép 0 fokozatán a sima hengerfejek között a kilapított tésztát egyszer áttekerjük, a tésztát háromba hajtjuk úgy, hogy egy téglalapot kapjuk, majd ismét a gép 0 fokozatát használva áttekerjük azon. Ezt néhányszor megismételjük. Ha a tészta felülete nedves, ragacsos, kevés liszttel megszórjuk.
-
Ezt követően a gépet 1-es fokozatra állítjuk, a tésztát egyszer áttekerjük rajta.
-
Folytatjuk a 2-es fokozattal, majd a 3-as fokozattal stb…
-
A tésztát a gépen lépésről-lépésre haladva a kívánt vastagságra nyújtjuk. Cérnametélthez 7-8-as fokozatig, egyéb metélthez 5-6-os fokozatig, töltött tésztákhoz 4-5-ös fokozatig.

3. lépés – formázás
a., Ha késsel dolgozunk
-
Metélt készítés: a tésztalapokat a rövidebb oldaluktól néhányszor félbehajtjuk, a késsel kívánt szélességre vágjuk.
-
Farfalle (masni tészta): a kinyújtott tésztát 3x5 centis téglalapokra vágjuk, középen összecsippentjük őket.
-
Ravioli: a tölteléket a tésztalapok hosszanti oldalán, a lapok egyik felére egymástól 1,5-2 centire kis halmokban elhelyezzük, a lapot félbe hajtjuk, a töltelék körül kinyomkodjuk a levegőt, késsel felvágjuk.
b., Ha tésztagéppel dolgozunk
-
A kinyújtott tésztalapot a gép vágóbetétjébe helyezzük, áttekerjük.

Jó tésztakészítést!
Szerző: Vermes Viki, Városi konyha blog
Tésztaétel receptek: varosikonyha.blog.hu