Tésztakészítés házilag
Házitészta-készítés három egyszerű lépésben:
Hozzávalók:
250 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt
3 db M méretű tojás
1. lépés – gyúrás
A lisztet kimérjük, deszkára halmozzuk, közepébe egy nagy krátert készítünk.
A tojásokat felütjük, a liszthez adjuk (a kráter közepébe), egy villával elegyítjük a fehérjét és a sárgáját. Továbbra is a villával dolgozva, a kráter belső oldalától indulva elkezdjük beledolgozni a lisztet. Amint a tojás felvette az összes lisztet, kézzel addig gyúrjuk, amíg egy teljesen homogén és sima felületű tésztát nem kapunk. Ha gyúrás közben azt érezzük, hogy a tészta ragacsos, vagy túl puha kevés lisztet adunk még hozzá, mindaddig, amíg a tészta rugalmas állagú nem lesz.
Állagát ujjpróbával ellenőrizhetjük: ha mutatóujjunk ujjbegyével finoman megnyomjuk a tésztát, és az azonnal visszarúg – nem marad benne az ujjlenyomatunk – a tészta állaga tökéletes.
A tésztát spenót, paradicsompüré, tintahal tinta, kurkuma hozzáadásával színezhetjük is. Az alábbi mennyiségeket a tojáshoz adjuk.
Spenót: 100 g száraz serpenyőben párolva
Paradicsompüré: 1 púpozott teáskanál
Tintahal tinta: 5 ml
Kurkuma: 1 csapott teáskanál

2. lépés – nyújtás
A tésztát négy részre osztjuk, három részt műanyag fóliába tekerünk felhasználásig.
Az első negyedet lisztezett felületen kilapítjuk.
a., Ha sordófával dolgozunk a tésztát lisztezett felületen nyújtjuk mindaddig, míg a kívánt vékonyságot elérjük.
b., Géppel az alábbi módon dolgozunk:
-
A gép 0 fokozatán a sima hengerfejek között a kilapított tésztát egyszer áttekerjük, a tésztát háromba hajtjuk úgy, hogy egy téglalapot kapjuk, majd ismét a gép 0 fokozatát használva áttekerjük azon. Ezt néhányszor megismételjük. Ha a tészta felülete nedves, ragacsos, kevés liszttel megszórjuk.
-
Ezt követően a gépet 1-es fokozatra állítjuk, a tésztát egyszer áttekerjük rajta.
-
Folytatjuk a 2-es fokozattal, majd a 3-as fokozattal stb…
-
A tésztát a gépen lépésről-lépésre haladva a kívánt vastagságra nyújtjuk. Cérnametélthez 7-8-as fokozatig, egyéb metélthez 5-6-os fokozatig, töltött tésztákhoz 4-5-ös fokozatig.

3. lépés – formázás
a., Ha késsel dolgozunk
-
Metélt készítés: a tésztalapokat a rövidebb oldaluktól néhányszor félbehajtjuk, a késsel kívánt szélességre vágjuk.
-
Farfalle (masni tészta): a kinyújtott tésztát 3x5 centis téglalapokra vágjuk, középen összecsippentjük őket.
-
Ravioli: a tölteléket a tésztalapok hosszanti oldalán, a lapok egyik felére egymástól 1,5-2 centire kis halmokban elhelyezzük, a lapot félbe hajtjuk, a töltelék körül kinyomkodjuk a levegőt, késsel felvágjuk.
b., Ha tésztagéppel dolgozunk
-
A kinyújtott tésztalapot a gép vágóbetétjébe helyezzük, áttekerjük.

Jó tésztakészítést!
Szerző: Vermes Viki, Városi konyha blog
Tésztaétel receptek: varosikonyha.blog.hu